Párizs a mi szemszögünkből

IMG_0512

Első Párizsi utunk valahogy úgy képzeltük, hogy miután kora délután felszáll a gép a Liszt Ferencen, rövid időn belül landolunk, és egy Woodie Allen film kellős közepén találjuk majd magunkat. Nem tévedtünk sokat.

Amint a taxi beért a város központba, tudtuk, hogy ez bizony szerelem első látásra. A fények, az utcák, az épületek, az emberek, a Szajna, és ahogy mindez együtt működik egy olyan szoros szimbiózisban, amit mi eddig csak ritkán tapasztaltunk, egyszerűen magával ragadott. Nem hagytuk azonban teljesen elvarázsolni magunk, nem csak azért, mert dolgozni jöttünk a városba, hanem azért is, mert tudtuk, hogy Párizs olyan, mint egy francia szerető; este magával ragad, ölel, csókol, de reggel képes és elhagy. És bizony, a városnak vannak hibái is. Az éttermek és kávézók személyzete – egy alkalom kivételével – minden esetben hagyott kívánni valót maga után. Személyes tapasztalatunk az, hogy akkor bánnak veled barátságosan, ha egy illő francia köszöntés után rögtön közlöd velük, hogy bizony csak angolul beszélsz, és sűrű elnézések közepette kérsz egy angol menü kártyát.

Az autós közlekedés egy Közép európai számára lehetetlen, de legalábbis garantált egy-két horpadás. Csakis taxival érdemes menni egyik pontból a másikba, és még így is ajánlott egy várostérkép a kézbe. Ha másért nem is, hát azért, hogy a taxis ne vigyen el egy 20 perces túrára. Finoman szólva is káosz uralkodik az utakon.

Párizsi utatokon ne felejtsetek el fotózni! A város szinte eléd fogja dobni a témákat. Az én kezemben végig ott volt az iphone, amit a legtöbb esetben igyekeztem is észrevétlenül használni. Miért? Lucien Hervé és Róbert Capa idézetei jártak végig a fejemben.

“A fotó arra hivatott, hogy felrázza a képzelőerőt… Nem elég, ha csupán emlékeztetőül szolgál.” Hervé
“Ha a képeid nem elég jók, nem vagy elég közel.” Capa

Remélem az alábbi képek engem igazolnak.
Januárban jön egy újabb párizsi beszámoló, de előtte még lesz egy short trip Milánóba és Prágába. Utóbbiról Kinga, előbbiről én írok majd egy-egy bejegyzést.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s